Doğru tarif nasıl bulunur?
Evet, diyelim ki sevgili anneniz için kendi ellerinizle bir pasta yapmaya karar verdiniz.
Herkesin yaptığı ilk şey, annesinden/kız arkadaşından/kız kardeşinden denenmiş bir tarifi istemektir VEYA internette bir pasta tarifi aramaya başlar.
Google arama motorunu açarak pasta ismini yazıyoruz.
Arama motoruna “Çikolatalı pasta…” yazdığımız anda karşımıza milyonlarca tarif seçeneği çıkıyor.
Peki bu kadar çok seçeneğin arasında tam istediğimiz tarifi, kullanacağımız malzemeleri ziyan etmeden, nasıl seçebiliriz?
Ve işte bir tarif seçme ve tam istediğimiz gibi olması için onları nasıl "okuyacağımız" ile ilgili ipuçlarım.
1. Tarifin bulunduğu siteye / kaynağa bakıyoruz. “Kadınlar kulübü" serisinden bir siteyse, bunların % 90'ı doğrulanmamış tarifler veya gramajlar içeriyor. Ayrıca herhangi bir ayrıntıyı tarif yazarına sormanız zor olur ve bir şey yanlış yaparsanız kendinizin başa çıkmanız gerekecektir. Bu tarz sitelerde, yemek tarifleri içeren bir kaynak her zaman doğru tarife sahip değildir (özellikle Instagram'daki paylaşımlar). Bu tür sosyal medya yöneticileri diğer kaynaklardan tarifleri kopyalayıp kendi sayfalarına yapıştırıyorlar. Ve çoğu zaman her şeyi kopyalamazlar veya hatalı sayıları girebilirler. Bu nedenle, güvenilir yazarları, siteleri, sosyal medyayı vb. seçmek en doğrusudur. Onları nasıl tespit edebiliriz?
2. Resim ve tarifi eşleştirin. Eğer ünlü, kendini kanıtlamış yazar, yemek-blogeri veya pastacının sayfasına girerseniz – onun tarifine tek resimden güvenebilirsiniz. Eğer yazarı tanımıyorsanız fotoğrafın kendisine ait olduğunda emin olmalısınız. Pastayı, yemeği hazırlarken bir dizi fotoğraf veya kendisinin hazırladığını gösteren bir video.
3. Malzemeler. Kullanılan malzemelere mutlaka bakın. Kullanılan tuz, kolay bulamayacağınız fleur de sel tuzu olmamalı. Bu tür malzemeler genelde yabancı pastacı ve mutfak uzmanlarında olur. Kendi marketinizde veya ülkenizde bulabileceğiniz kolay malzemeler olmalıdır. Veya mutlaka geri dönüş yapabileceğiniz, soru sorabileceğiniz bir yer olmalıdır.
4. Bardaklar/kaşıklar. Bu karşılaştığımız en sık ve yaygın hatadır. 3 bardak un, 3 yumurta ve 2 kaşık şeker alınız.
Bardak 100-150-200-300 gram olabilir!
1 yumurta 40-50-55-60-70 gram olabilir!
Bir kaşık tepeleme veya tam olabilir. Ve tatlı kaşıkları da farklılık gösterebilir.
İşte bu yüzden kullanılan tüm malzemeler gram cinsinden belirtilmeli ve sizler de en basit elektronik tartıyı bulundurmalısınız.
5. Önemli noktaların belirtilmesi. Eğer bir profesyonel değilseniz, sadece yeni başlayan biriyseniz, malzemelerin markası (peynir, krema, kakao) veya farklı noktalar (jelatin veya agar-agar’ın gücü), süt, tereyağı, krema yüzde kaç yağlı olmalı hususların belirtilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda, hangi ürünlerin alınması gerektiği ipuçları önemlidir (soğuk veya oda sıcaklığında tereyağı), hangi konularda kaçınmanız veya dikkat etmeniz gereken noktalar.
6. Tarif yazarı. En iyisi, tarifin yazarının olması ve ilk kaynağa başvurabilme imkanınız olmalıdır (en azından bir kitapta okumanız, hatta mümkünse ona sosyal ağlarında yazmanız).
7. Yorumlar. Bu, tarifin özel kısmıdır. Çünkü yorum yoksa, püf noktalar yoksa, yazar yoksa, adım adım fotoğraf yoksa, tarifi hemen kapatmanız en iyisidir. Yorumlarda, bu tarifin başarılı olup olmadığını, olması gerektiği gibi olup olmadığını ve püf noktaların neler olduğunu ve neyin yanlış gidebileceğini sık sık görebilir ve okuyabilirsiniz.
8. Geri dönüş. Bazı konuları sorma ve açıklığa kavuşturma fırsatı paha biçilemez. Soruları yanıtlamak, özellikle de tekrarlayan soruları yanıtlamak çok zaman ve çaba gerektirir. Özellikle ücretsiz olarak sorularınızı yanıtlayan yazarları takdir edin.
Akademimizde tüm bu noktalara dikkat edildiğini ve tariflerimizin, video eğitimlerimizin, webinarlarımızın çok detaylı ve anlaşılır olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki siz kendinizi rahat ve huzurlu hissedin.